Rinie en Ad Schoofs nog genoeg om handen….

Onlangs heeft Ad Schoofs bij de KBO de geweldige mijlpaal bereikt van 425 groepswandelingen. Eerst als (mede)opstarter in 2013 en de laatste jaren als coördinator. Zijn vrouw Rinie draagt eveneens bijzonder bij aan onze ouderenorganisatie, door al sinds jaar en dag de zieken te bezoeken.

Jammer genoeg is ze er mee moeten stoppen, maar ze mist het wel. Nog wel altijd bezorgt ze ons blad de Rustverstoorder.

 

Kortom: het is ook hoogtijd om bij hen eens op visite te gaan. Dat is op de Koepel, een prachthuis, vlakbij het Akkereind waar Rinie haar jonge jaren doorbrengt.

 

‘Op de koffie bij..’

We vragen Ad en Rinie eerst even iets te vertellen over hun oorsprong. Waar geboren, iets over hun ouderlijk gezin en ‘hoe is het allemaal gekomen, hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Ad: ”Om met dat laatste te beginnen, de eerste ontmoeting vindt plaats in december 1965, in het gemeenschapshuis in Oerle. Dat gebeurt bij een gelegenheid van het Jongeren Ontmoetings Centrum in Oerle”.  

Rinie is de dochter van Grard en Dina Raijmakers en wordt geboren op het Akkereind. Al vroeg verhuist het gezin, dat bestaat uit 14 kinderen, 9 meisjes en 4 jongens – dochter Rieka is in de oorlog reeds gestorven – naar de Broekweg.

De vader van Rinie werkt aanvankelijk op het vliegveld, vervolgens bij de Steenfabriek (Blaarthemseweg) en tenslotte bij Velasques als vrachtwagenchauffeur; een prachtbaan waaraan ze met z’n allen mooie herinneringen bewaren. Zoals bijvoorbeeld de ritten met z’n dertienen (!) achterin de vrachtwagen naar opa en oma die in Afferden (Limburg) hun domicilie hebben. “Vader”, zo wil Rinie graag kwijt, “was een harde werker voor zijn gezin, we kwamen nooit iets tekort”.

De geboorteplaats van Ad Schoofs is Hoogeloon. Hun gezin met aan het hoofd vader Harry en moeder Cato, verhuist als Ad zeven jaar is naar de Oerse contreien. Ad: “Mijn vader is aanvankelijk los arbeider bij ‘dun Duw’ (werkverschaffing). Hij is daarbij veel in de bossen bezig. Nadat we naar Oers zijn verhuisd, is hij bij Philips gaan werken. Later, na zijn pensioen, verleent hij nog hand en spandiensten bij ’t Vlutterke”.

Ad zelf zit vijf jaar in de textiel bij van Dissel en van Driel in Eindhoven. Na herscholing heeft hij bij Eikemans Nobra een baan als monteur en later wordt dat de functie van Montage Inspecteur.

Rinie heeft eveneens een werkzaam leven. Eerst in de Philips winkel en later – tot aan haar pensioen – tot volle tevredenheid op de receptie bij de Gemeente Eindhoven.                                      

Ad en Rinie hebben twee kinderen, zoon Harold en dochter Bianca. “Ze zijn allebei ‘geëmigreerd’, zo vertelt Ad lachend, “Harold naar Veldhoven en Bianca naar Madeira”. Aan dat laatste zit natuurlijk een apart verhaaltje. Ad: “Bianca heeft een avontuurlijke instelling. Ze heeft eerst een tijdje in Portugal gewoond, nadat ze er eerst op vakantie geweest zijn, waarbij ze vertelt ‘hier wil ik wonen’. Nadat haar man ernstig gewond is geraakt bij een verkeersongeluk en veel baat had bij een nog warmere omgeving, verhuizen ze naar Madeira”.

Opa Ad en Oma Rinie verheugen zich intussen over vijf kleinkinderen, Luc en Roy van zoon Harold. Danny, Nigel en Boyd van dochter Bianca. Hobby’s hebben ze verder in overvloed.

Ze zijn nog beide actief voor de KBO o.a. met het uitzetten en nalopen van wandeltochten en zijn allebei ook nog enthousiaste wandelaars.

 

Wandelen op vrijdagmorgen met KBO Zeelst in de mist..