Riet Louwers-Vriens: van vele markten thuis.

Niet zelden heb ik bij de gesprekken in deze rubriek mijn verbazing uitgesproken over de levendigheid van de geïnterviewde 90-jarigen. Maar dit keer, tijdens het interview met Riet Louwers-Vriens, sloeg ik toch wel stijl achterover bij de fitheid en veelzijdigheid van deze jongedame. Nog altijd actief met fietsen, wandelen en gymmen, ongelooflijk.

1950: tijdens een EHBO-cursus in Oirschot werd ze verliefd op Leo Louwers, die daar vandaan kwam. Riet zelf is geboren in Biest-Houtakker. Haar ouders hadden daar een kruidenierswinkel, verkochten en repareerden fietsen en nog veel meer en Riet was er de middelste van vijf kinderen. Het gezin had een nakomertje waarvan de zorg grotendeels door Riet werd gedaan, nadat deze na een half jaar kinderverlamming had gekregen. Ze kreeg ook nog een merkwaardig voorval te verwerken toen de Lagere School plots werd gesloten. Jaren later hoorden we pas waarom, een bekend perikel van tegenwoordig: incest. Het alternatief was de Kostschool in Dongen, waarop Riet drie jaar doorbracht.

Na hun verkering trouwde ze in 1958 met Leo Louwers (foto). Ze begonnen in Zeelst een winkel in huishoudelijke artikelen plus fietsenzaak. Ook werd er een loketje geopend als postagentschap.

Riet ‘bemande’ de winkel meestal, naast het drukke huishouden. Op de plaats waar hun winkel was, is nu de “Beddenspeciaalzaak de Waterslaper”.

Leo werkte in de smederij achterin en functioneerde er later ook nog als kachelzetter en fietsenmaker. Riet: “Er vond ook een keer een heuse overval bij ons postloket plaats, een bedreiging met revolver en al. Het liep gelukkig goed af”.

Riet en Leo kregen in zeven jaar tijd vijf kinderen: Jan, Gerry, Eric, Irene en Loes. Veel uitstapjes zijn er door heel Nederland heen, met de kinderen. Met name naar de Beekse Bergen en vooral ook de vakanties en weekendjes naar de Biesbosch. Zeker nadat in 1970 een boot werd gekocht met de toepasselijke naam ‘Boordevol’. Het vermaak was prachtig: vissen, zwemmen, lezen, roeien, spelletjes, etc. Een rijke jeugd voor hen, dat kun je wel zeggen. 

In de tachtiger jaren werd de gezondheid van Leo kwetsbaar en dan blijkt al de veelzijdigheid en het karakter van Riet: het zeer drukke gezin, met winkel en al blijft gewoon draaiende!

Nadat de winkel na jaren van hard werken in 1990 gesloten werd, verhuisden Leo en Riet- na een tussenstation aan De Reuzenberg – wat later naar het huidige adres op De Koolhof. Het was en is er helemaal naar de zin en klaar voor de ontvangst van het stijgende aantal kleinkinderen. In 2006 overlijdt Leo op 75-jarige leeftijd. Of Riet bij de pakken neer ging zitten? U weet het antwoord waarschijnlijk al: behalve haar reeds in de aanhef genoemde gebruikelijke lichamelijke activiteiten, beleefde talrijke vakanties met het hele gezin, inclusief de kleinkinderen. En bovendien …. sloeg ze aan het computeren. Probleemloos mailt en appt ze nu, met name ook naar haar kleinkinderen. Zoals die in Spanje, waar haar zoon Jan met zijn gezin woont.

Riet, ze is van vele markten thuis. En voor wat betreft haar lidmaatschap van de KBO? Daar is ze helemaal gelukkig en voelt er zich bijzonder op haar gemak. Ze is de club van ouderen zeer dankbaar voor hun bijdrage….