Jeanny en Wim Hermans-van den Bosch

Zestig jaar samen in nabijheid van Sint Willibrordus

Als je geboren en getogen bent op de Blaarthemseweg recht tegenover de Sint Willibrorduskerk. En als je dan ook nog een dochter bent van de bekende schoolmister Kees van den Bosch. Ja, dan kan vanzulleevelang niemand het predicaat echte Zilsterse je meer afnemen. Jeanny van den Bosch mag dus al heel haar bestaan trots door ons dorpse leven stappen.    

Dat wetende, kunnen we tijdens het ‘koffie’ bezoek (ondanks corona) natuurlijk een portie verhalen over het leven in ons geliefde dorp verwachten.

Jeanny is dus een dochter van de welbekende onderwijzer Kees van den Bosch. Veertig jaar (!) lang stond pa voor de klas van de Zeelster jongensschool. Ook ik maakte hem mee, in de eerste klas. Van wat er mij over schoolmeester Kees nog bijstaat, is dat het unnun hille fijne mens was.

 

Glorieuze foto gezin Kees en Stien van den Bosch….

 

 

 

We kwamen recht uit de beschermde omgeving van thuis en de bewaarschool (toen nog deel van het kerkplein). Hij stelde ons, jongetjes van circa 6 jaar, op ons gemak.

Het gezin van den Bosch bestond uit zes kinderen. Jeanny was daarvan de vierde. Een goeie huisvader was Kees ook. Jeanny: “ik mocht zelfs wel eens, met hem samen, in de schriftjes van leerlingen de sommen nakijken en dat vond ik prachtig”.   

Het bruidspaar in 1961….let op het bruidsmeisje links onder: Ine van Boekel-Mühlradt, later moeder van de UNA toppers Mark, Rob en Niek van Boekel…

 

Na het doorlopen van de meisjesschool gaat Jeanny naar Oerle, voor de Mulo. Daarna is het werken geblazen en trapt ze elke dag op de fiets richting Eindhoven, naar Philips Nederland. Het is daar waar ze haar latere man Wim leert kennen.

In haar jeugd is Jeanny sportief bij de gymvereniging Voorwaarts. Jeanny herinnert zich nog dat de strenge pastoor B. van Welie wel eens komt controleren of de meisjes wel de verplichte lange broek aan hebben. Vanaf het moment dat Jeanny Wim heeft ontmoet, hoeft ze die niet meer aan, want dan is het: ‘Voorwaarts tabee’.

Die is afkomstig van stadsdeel Woensel -vroeger ook een dorp. Na de Fraterschool gaat Wim naar de ambachtsschool. Dat laatste is niks voor hem, met de handen werken gaat hem niet echt goed af. Dan volgt de Philips kantoorschool en later Philips Nederland. In de avonduren wordt het Mulo diploma behaald, een knappe prestatie. Het komt goed van pas, want hij brengt het er tot Product Manager in de licht sector. In 1961 trouwen Jeanny en Wim en gaan wonen in de Kruisstraat boven de Spar. Later wordt er verhuisd naar de huidige woning in de Sint Severinuslaan.

In haar werkzame leven is Jeanny eerst actief in de coffeeshop van het Sint Joseph ziekenhuis in Eindhoven en later dichter bij huis in de winkel van het Veldhovense MMC. 

 

Tamboer- maître

Een grote hobby van Wim is harmonie, L’Union Fraternelle. Eerst als tamboer en later als tamboer–maître. ‘Het aangezicht van de harmonie’, worden ze ook wel genoemd.

De mannen die statig en met de stok capriolen uithalend voor het muzikale gezelschap uit marcheren. Tevens is er nog tijd om jongeren in het vak op te leiden.

 

 

 

Wim hier voorop, met de harmonie op bezoek bij de koningin, paleis Soestdijk…

 

  

Bescheiden feestje

Ze zijn intussen al 60 jaar samen. Dat diamanten huwelijks jubileum is bescheiden gevierd.

Het was een mooie tijd, waarin ze helaas geen kinderen kregen. Ze genieten volop door te wandelen en fietsen en hebben ook veel moois van Europa gezien. Een bijzondere fase is er met de vriendenclub sjoelen. Het weekend dat daarna volgt, gaat men er dikwijls gezamenlijk op uit.

 

Zingen

Er bestaat een bekend gezegde ‘het hoogste lied zingen’. Voor Jeanny is dat van toepassing. Want zingen, dat doet ze al een halve eeuw. Haar grote hobby. Al vijftig jaar klinkt haar alt stem in het Selster Dameskoor en het gemengd koor Con Brio. Even overpeinzend: “50 jaar en ongeveer 35 uitvaartmissen per jaar en dan nog de vele andere missen zoals bruiloften en jubilea. Naar schatting zal dat neerkomen op minstens 5.000 zang optredens met het (dames)koor in de Sint Willibrordus kerk”, zo klinkt het met enige trots. En dat is terecht. De diverse keren in de befaamde entourage van de ‘Sint Jan’ in den Bosch, zijn optredens die steeds weer als bijzonder worden ervaren. Jeanny is dol op kerkmuziek en harmonieklanken zoals marsen. Dan zit ze goed met het koor en de harmonie.

Met Wim – die ook nog een 25-tal jaren voorzitter was van de buurtvereniging –   gaat het, als gevolg van een herseninfarct, de laatste jaren wat minder goed. Met de hulp van Jeanny, de Zorg en 2x in de week naar de Dagopvang van Merefelt – wat Wim erg kan waarderen – lukt het allemaal nog wel.

 

Wim en Jeanny, namens De Rustverstoorder bedankt voor de gastvrijheid.