Hobby met een missie

Mij is gevraagd iets te vertellen over mijn hobby patchwork.

Een patchworkquilt is een doorgestikte deken waarvan de bovenkant is gemaakt van aan elkaar genaaide lapjes stof in patroon (het patchwork)

Patchwork dankt zijn bestaan aan armoede. De beste delen van een versleten kledingstuk konden zo nog worden benut. Als de bovenlaag klaar is dan komt de tussenlaag en onderlaag. Deze worden aan elkaar gestikt met de naaimachine, dit noemen we quilten of doorgepit met de hand.

Ik heb les gehad bij de NB (baanloze project).

Mijn eerste werkstuk was een speldenkussen, daarna volgde er wandkleedjes en dekens.

Voor de div. figuren gebruiken we mallen, die we zelf maken en patronen uit quiltboeken. Er waren tentoon-stellingen In ‘t Hazzo Waalre en Koningshof waar we met de groep naar toe gingen. Interessant en een leuk dagje uit. Nu is het in Maastricht.

Nu ga ik 1x in de maand naar de Regenboogquilters in Nuenen. Daar maken we dekentjes voor kindertehuizen in Wit-Rusland en Roemenië en ook dekens voor verzorgingshuizen. Eén keer in het jaar hebben we een tentoonstelling. Daar is ook een winkeltje en verkopen we leuke hebbedingetjes Dit jaar is het 21 mei. De opbrengst is voor transportkosten en materiaal. Soms krijgen we lapjes stof. Nu sturen we dekens naar Moldavië.

Het geeft mij voldoening om leuke dingen te maken, dekens voor mensen en kinderen die leven in armoede en hebbedingetjes voor in de winkel.

 

Els van Mol.