20 november 2023

Een Repair Café in Veldhoven ?

Uitnodiging

KBO-afdeling Heikant-De Kelen heeft het initiatief genomen om te onderzoeken of het mogelijk is in Veldhoven te starten met een Repair Café.
Momenteel is er heel veel belangstelling en aandacht voor het hergebruik van artikelen en het repareren ervan als dat kan.
Wij  nodigen u van harte uit om deel te nemen aan een algemene informatieavond over het opstarten van zo’n Repair Café op woensdag 29 november a.s. in wijkgebouw de Erikant aan de Norenberg in Veldhoven.

In onderstaand bericht leest u meer!

Een Repair Café in Veldhoven?

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

In binnen-en buitenland is op veel plaatsen een zgn. Repair Café ontstaan.

KBO-afdeling Heikant-De Kelen onderzoekt de mogelijkheid om ook in Veldhoven te starten met een Repair Café.

De bedoeling van zo’n Café is dat vrijwillige reparateurs gratis helpen bij alle mogelijke reparaties. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, kun je bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. En dat is hard nodig. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.

Het Repair Café is een prima gelegenheid om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.

Repareren bespaart ook geld en kostbare grondstoffen en draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. Maar bovenal kun je met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

Stichting Repair Café International

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen.

Als het tot de mogelijkheden behoort om in Veldhoven te starten met een Repair Café, zal ondersteuning door bovengenoemde stichting zeer welkom zijn.

Om dat te onderzoeken wordt op woensdag 29 november a.s. vanaf 19.30 uur in wijkgebouw De Erikant aan de Norenberg in Veldhoven een informatieavond gehouden over het opstarten van een Repair Café in Veldhoven.

Het initiatief hiervoor is genomen door KBO afdeling Heikant-De Kelen.

Van diverse instanties zijn vertegenwoordigers uitgenodigd om te brainstormen over de mogelijkheden die er zijn, over de opzet, een mogelijke locatie, vrijwilligers, financiën en wat er verder komt kijken.

Tijdens deze avond is iedereen die mee wil denken en luisteren, die ideeën heeft of interesse om de plannen uit te werken van harte welkom.

Aanmelden is niet per se nodig, maar het is wel handig te weten op hoeveel mensen gerekend kan worden.

Stuur hiervoor een mailtje naar kbo@kpnmail.nl of bel naar Eric Blok, 06-14410334.

Vriendelijke groet,

Bestuur KBO Heikant-De Kelen